Categotry Archives: Uncategorized

by

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΛ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

No comments yet

Categories: Uncategorized

Ο πιο κάτω σύνδεσμος παραπέμπει στο ιστολόγιο της συναδέλφου Αλεξάνδρας Περάκη από τη Λάρισσα και περιέχει Ασκήσεις και Απαντήσεις στο κεφάλαιο “Μολυσματικές και μη μολυσματικές ασθένειες” της Γ’ Λυκείου.

http://users.sch.gr/aperaki/kefalaio1.htm#%CE%911

Εξερευνήστε το ιστολόγιο της συναδέλφου στο http://users.sch.gr/aperaki/

 

 

by

Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο

No comments yet

Categories: Uncategorized

της Αναστασίας Θεοδωρίδου

αντιγράφω από εδώ

Ήταν μέσα της δεκαετίας του ’90. Ήμουν φοιτήτρια της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και ακόμα… έψαχνα λόγους για να αγαπήσω τη Βιολογία. Στο ωρολόγιο πρόγραμμα εμφανίστηκε το μάθημα της Εξέλιξης, με διδάσκοντα καθηγητή τον κύριο Λευτέρη Ζούρο*.
Ενώ, λοιπόν, όλα τα μαθήματα ξεκινούσαν στις 09.00 το πρωί, στην Εξέλιξη οι πόρτες του αμφιθεάτρου έκλειναν στις 08.00 (όποιος πρόλαβε, πρόλαβε…) και ο καφές απαγορεύονταν στο αμφιθέατρο. Εντούτοις, η αίθουσα ήταν πάντοτε ασφυκτικά γεμάτη με φοιτητές του Βιολογικού, αλλά και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου (Φυσικοί, Χημικοί, Μαθηματικοί κλπ) που ήθελαν να το παρακολουθήσουν. Δεν ακούγονταν κιχ, δεν έπεφτε καρφίτσα… Η διδασκαλία της Εξέλιξης γινόταν κάθε φορά μια συναρπαστική εμπειρία.
Ο κος Λευτέρης Ζούρος, ένας πραγματικά χαρισματικός δάσκαλος, ξεδίπλωνε τη θεωρία της εξέλιξης και ταυτόχρονα μας χάριζε ένα καινούριο πρίσμα μέσα από το οποίο θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τον κόσμο: Το πρίσμα της εξέλιξης. Μέσα από αυτό, θα θεωρούσαμε πλέον τη ζωή και τα κοινωνικά της φαινόμενα, διακρίνοντας παραλληλότητες και αναλογίες στους νόμους που τα διέπουν, με τους αντίστοιχους νόμους της εξέλιξης της ζωής και των ειδών. Κατά τη διάρκεια των λίγων μηνών αυτού του μαθήματος, άρχισαν να μας απασχολούν απλά ή πιο σύνθετα θέματα:
– Θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε την εξέλιξη των Γλωσσών στον πλανήτη, χρησιμοποιώντας τη Δαρβινική θεωρία;
– Μήπως ισχύει κάτι αντίστοιχο για την εξέλιξη των θρησκειών;
– Γιατί στους οργανισμούς που έχουν φύλο, έχει «επιλεγεί» ο αριθμός 2 ως καταλληλότερος για τη διαιώνιση του είδους;
– Αν το «γονίδιο της ζήλειας» εξυπηρετούσε παλαιότερα κάποιο θεμελιώδη σκοπό, παρέχοντας πλεονέκτημα επιβίωσης σε όποιον το διέθετε, συμβαίνει το ίδιο και σήμερα;
– «Έπαιζε ο Θεός ζάρια» (από τη σχετική φράση του Αϊνστάιν); Μήπως «τα έριχνε κι εκεί που δεν βλέπουμε;» (από τη σχετική απάντηση του Μπορ).
Με αυτά και άλλα ερωτήματα οι διαφωνίες και οι καβγάδες μεταξύ των φοιτητών, συχνά ανέβαζαν το θερμόμετρο στο αμφιθέατρο. Και όταν τότε ζητούσαμε από τον κύριο Ζούρο να επέμβει και να μας πει ποια από τις γνώμες που ακούγονται είναι η σωστή, εκείνος συνήθιζε να λέει: «Μα εγώ είμαι εδώ για να ανάβω τις φωτιές. Όχι για να τις σβήνω!».
Χάρη στον Λευτέρη Ζούρο γνώρισα συγγραφείς και βιβλία, τα οποία σε γοητεύουν και δε χρειάζεται να είσαι Βιολόγος ή γνώστης των Θετικών επιστημών για να τα κατανοήσεις, όπως:
– Τύχη και αναγκαιότητα, Ζακ Μονό.
– Το εγωιστικό γονίδιο, Ρίτσαρντ Ντόκινς
– Ο τυφλός ωρολογοποιός, Ρίτσαρντ Ντόκινς
– Το χρονικό του χρόνου, Στήβεν Χωκινγκ
– Η κόμη της Βερενίκης, Γιώργος Γραμματικάκης κ.α
Ο Λευτέρης Ζούρος έδωσε νόημα και σκοπό στις σπουδές πολλών φοιτητών που βρέθηκαν στα έδρανά του και σίγουρα και στις δικές μου.
Λίγο πριν το φετινό καλοκαίρι, μια μαθήτριά μου στο φροντιστήριο Βακάλης του Ντεπώ, σε μια κουβέντα που είχαμε στο διάλειμμα, μου είπε απογοητευμένη πως αναζητά το βιβλίο «Τύχη και Αναγκαιότητα» του Ζακ Μονό, αλλά έχει εξαντληθεί. Χάρηκα, που το είχα και της το δάνεισα (αν και σκέφτηκα πως θα είναι λίγο δύσκολο για ένα 16-χρονο μαθητή). Η μαθήτρια με ρώτησε στη συνέχεια αν θα είχα κάποια άλλα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης να της προτείνω. Δίχως δεύτερη σκέψη της πρότεινα τα «Ας συμφιλιωθούμε με το Δαρβίνο» και «Σε αναζήτηση σκοπού σε έναν κόσμο χωρίς σκοπό», του δασκάλου μου, Λευτέρη Ζούρου. Με συγκίνηση…
*Ο Λευτέρης Ζούρος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρυτικό μέλος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοηθική» του ιδίου Πανεπιστημίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Δίδαξε γενετική και εξελικτική βιολογία στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. Συγγραφέας των βιβλίων, «Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο» και «Σε αναζήτηση σκοπού σε έναν κόσμο χωρίς σκοπό», που κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για τη Διδασκαλία της Εξέλιξης στα ελληνικά σχολεία.

by

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΤΗΣ Β’ ΚΑΙ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ

4 comments

Categories: Uncategorized

Βιβλίο Βιολογίας Γ’ Λυκείου Προσανατολισμού – Ειδική Έκδοση 2017-2018  από την ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Βιολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Διδακτέα-Εξεταστέα Ύλη Γ’ Λυκείου Προσανατολισμού από την ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Βιολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Βιβλίο Βιολογίας Β’ Λυκείου Προσανατολισμού – Ειδική Έκδοση 2017-2018 από την ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Βιολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Επίσης, επισκεφτείτε παλαιότερη σχετική ανάρτηση στο http://www.cyprusbiology.com/?p=1389

by

Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ

No comments yet

Categories: Uncategorized

Διάφορα βίντεο από το διαδίκτυο που εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η Ομοιοπαθητική είναι απάτη.


Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς (Clinton Richard Dawkins), είναι Βρετανός ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Διατηρεί τη Θέση Charles Simonyi για την λαϊκή κατανόηση της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Εδώ, στα πλαίσια του ντοκυμαντέρ “Οι εχθροί της Λογικής” (Τhe Enemies of Reason) του BBC (2007), εξερευνεί τις ρίζες και τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής ιατρικής. Οι ελληνικοί υπότιτλοι προστέθηκαν από μένα.

Αν δεν εμφανίζονται οι υπότιτλοι, πατήστε το κουμπακι τέρμα δεξιά στη μπάρα κάτω από το βίντεο και πάτε στην επιλογή “cc” για να τους ενεργοποιήσετε.


Ομοιοπαθητική και Απάτες- James Randi

Ο θρυλικός σκεπτικιστής Τζέιμς Ράντι μιλάει για το έπαθλο 1.000.000 δολαρίων που προσφέρει σε όποιον αποδείξει οτι διαθέτει υπερφισικές ικανότητες και ξεκινάει ένα καυτό 18λεπτο κατηγορητήριο ενάντια στις παράλογες πεποιθήσεις.


Μια σταγόνα στον ωκεανό – Ομοιοπαθητική και ο θάνατος του ορθολογισμού!

Σας πονάει το…οτιδήποτε; Είστε αλλεργικοί στο φαινόμενο placebo; Αν οι απαντήσεις είναι «ναι» και «όχι» η ομοιοπαθητική είναι για σας! Ας δούμε όμως αν υπάρχουν στοιχεία που να την υποστηρίζουν..

by

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ

No comments yet

Categories: Uncategorized

Η ιστορία της Γενετικά Τροποποιημένης ντομάτας Flavr Savr που παρασκευάστηκε από την εταιρεία Calgene η οποία αργότερα αγοράστηκε από την Monsanto.

Εμφανίστηκε στα ράφια κάποιων μανάβικων και υπεραγορών στις ΗΠΑ το 1994. Διαρκούσε περισσότερο, είχε καλύτερη γεύση και ήταν πιο όμορφη. Ήταν το πρώτο ΓΤ τρόφιμο.

Οι οργανωμένοι παραγωγοί τομάτας κάνουν τη συγκομιδή της ντομάτας όσο είναι πράσινη και την φέρνουν στο στάδιο της ωρίμανσης με τεχνητά μέσα. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι η απαίσια γεύση. Στη γενετικά τροποποιημένη τομάτα όμως, οι επιστήμονες απενεργοποίησαντο γονίδιο που κάνει τις ντομάτες να μαλακώνουν κι έτσι έμεναν όμορφες και σφριγηλές για περίπου ένα μήνα.

by

Ολοκληρη η αρθρογραφια του καθηγητη Αλαχιωτη

No comments yet

Categories: Uncategorized

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτης Αλαχιώτης αρθρογραφούσε στο ΒΗΜΑ από το 1997 μέχρι το 2016 με θεματολογία που αφορά τη Βιολογία και όχι μόνον!
Απολαύστε ολόκληρη την αρθρογραφία του στο http://www.tovima.gr/editors/editor/?edid=57

 

Για το βιογραφικό του μπείτε στο http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=462&t=1872

by

Παρακολουθειστε το Darwin Day 2017

No comments yet

Categories: Uncategorized

Παρακολουθείστε τις διαλέξεις και τη συζήτηση με το κοινό του Darwin Day 2017 που διεξάχθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017 στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Για το πρόγραμμα και πληροφορίες για την εκδήλωση επισκεφτείτε το https://www.cyprushumanists.org/event/darwin-day-2017/

1 2 3 4 5 6 7