ΔΑΡΒΙΝΟΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Αναδημοσίευση από https://anthologio.wordpress.com/2016/09/05/%CE%AF-%CE%AF-%CE%AC-9/

tumblr_mh02i9XcRR1rshw4wo1_1280

Green Ears of Wheat , 1888 ~ Vincent van Gogh

Το 2009 με αφορμή το “Έτος Δαρβίνου”, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) εξέδωσε σε ηλεκτρονική μορφή το «2009 ΕΤΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΥ – Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ».

by Παναγιώτης Στασινάκης · 3 Ιουλίου 2015

Darwin-2009-PEV

Το δελτίο τύπου της ΠΕΒ, έγραφε:

«Αποτελεί μια σύνοψη της σύγχρονης εξελικτικής θεωρίας, των δεδομένων που την υποστηρίζουν και της συνεισφοράς της στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, η έκδοση αυτή είναι πιθανόν να αποβεί πολλαπλώς χρήσιμη για όποια/ο συνάδελφο δεν την έχει αποκτήσει ως τώρα.

Εκτός των άλλων πάντως, ένας Βιολόγος μπορεί να την απολαύσει και ως ανάγνωσμα.

Τι είναι η εξέλιξη;

Τι εξηγεί η θεωρία της εξέλιξης;

Πώς έχει συνεισφέρει η γνώση και κατανόηση της εξέλιξης στην ευημερία των ανθρώπων;

Τι είναι και πού βρέθηκε το Τiktaalik;

Πώς εξελίχθηκαν οι φάλαινες;

Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται στην έκδοση ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ «2009 ΕΤΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΥ : Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ» με πρόλογο του καθηγητή κ. Ε. Ζούρου.

«Γιορτάζοντας τα 150 χρόνια από τη δημοσίευση της «Καταγωγής των Ειδών» γράφει ο κ. Ε. Ζούρος μεταξύ άλλων προλογίζοντας την έκδοση της ΠΕΒ, «ουσιαστικά η ανθρωπότητα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από ένα στάσιμο και άγονο τρόπο θεώρησης της φύσης και της θέσης του ανθρώπου μέσα σ’ αυτή. Ο Δαρβίνος έφερε οριστικά και αμετάκλητα τον άνθρωπο μέσα στο χώρο της επιστήμης, τον απομυθοποίησε, τον έκανε ερμηνεύσιμο σε όλες του τις εκφάνσεις, φυσικές, κοινωνικές και διανοητικές. Τον ένωσε με το φυσικό κόσμο από τον οποίο προέρχεται και στον οποίο ανήκει και ανέδειξε την αληθινή πηγή της σεμνότητας και της υπευθυνότητας που πρέπει να τον χαρακτηρίζει».

Η έκδοση διατίθεται δωρεάν στα μέλη της ΠΕΒ

Όποιος/όποια δεν την έχει μπορεί να την κατεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο .pdf) απόεδώ. Είναι μία πολύ καλή σύνοψη-παρουσίαση σημαντικών γεγονότων και αρχών της εξελικτικής θεωρίας που θα μας φανούν χρήσιμα τώρα που διδάσκονται το μεγαλύτερο μέρος στο μάθημα Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου.

tumblr_npaqggzwAy1u6x3h6o1_1280

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.