Συμπαγείς καρκινικοί όγκοι

Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον podcast στο https://anchor.fm/science-talks-ucy/episodes/53-e1qnsgv/a-a8s2nqt από την εκπομπή podcasts Science Talks του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, όπου συζητάμε για το ερευνητικό του έργο αναφορικά με τους συμπαγείς όγκους.

Ο κ. Στυλιανόπουλος έλαβε το Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2003 και την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο διδακτορικό πρόγραμμα Χημικής Μηχανικής, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. Εκεί συνεργάστηκε με τον Καθηγητή Victor Barocas, για τη μαθηματική μοντελοποίηση της μηχανικής συμπεριφοράς βιολογικών και τεχνητών ιστών. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών εξελέγη δύο φορές κορυφαίος διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος.

Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, τον Μάιο του 2008, εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Dr. Rakesh Κ. Jain, στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Στο εργαστήριο του Dr. Jain πραγματοποίησε έρευνα τόσο υπολογιστική όσο και πειραματική, για τη βελτιστοποίηση της παροχής θεραπευτικών νανοσωματιδίων σε συμπαγείς καρκινικούς όγκους. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 έχει ενταχθεί στο δυναμικό του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ίδρυσε το 2014 το Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου, που στοχεύει στη μελέτη και στοχοποίηση συγκεκριμένων δομικών στοιχείων και μηχανισμών του περιβάλλοντος καρκινικών όγκων, για την βέλτιστη αποτελεσματικότητα θεραπειών νανοϊατρικής και ανοσοθεραπείας.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, ενώ έχει λάβει και δύο άκρως ανταγωνιστικές ερευνητικές υποτροφίες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant, ReEngineeringCancer, 2014-2018, €1,44 εκατ. και ERC Consolidator Grant, Immuno-Predictor, 2020-2025, €2 εκατ.).

Ένεκα της σημαντικής του συνεισφοράς στη μελέτη της μηχανικής καρκινικών όγκων και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών, του απονεμήθηκε το 2016 το βραβείο Y. C. Fung Early Carrer Award από την επιτροπή Εμβιομηχανικής της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών. Είναι, επίσης, αποδέκτης των βραβείων Most Cited Paper Award (2014) και Best Student Paper Award (2018) από την Εταιρεία Βιοϊατρικής Μηχανικής των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα σε εθνικό επίπεδο, έχει λάβει τόσο το Βραβείο Νέου Ερευνητή (2014) όσο και το βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή (2021), από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου.

Τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει ως Κύριος Ερευνητής > €6,5 εκατομμύρια για χρηματοδότηση έρευνας, συμπεριλαμβανομένων 10 επιχορηγήσεων από το FP7 και το Horizon2020 πλαίσιο αλλά και 2 επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.