Πώς γράφουμε μια εργασία

Ο στόχος είναι να μάθουμε να γράφουμε μια εργασία για το σχολείο η οποία να μην είναι αντιγραφή και να μην συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

  1. Η εργασία πρέπει να έχει μορφή κειμένου (σε Microsoft Word ή OpenOffice Writer που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το www.openoffice.org). ΟΧΙ PowerPoint.
  2. Κάθε εργασία πρέπει να περιέχει εξώφυλλο σε ξεχωριστή σελίδα το οποίο να περιλαμβάνει τον τίτλο, τα στοιχεία του/ης μαθητή/τριας, το τμήμα, την ημερομηνία, το μάθημα και το σχολείο. Το εξώφυλλο μπορεί να περιέχει και μια εικόνα σχετική με το θέμα της εργασίας.
  3. Επίσης, πρέπει να είναι σελιδοποιημένη και να περιέχει περιεχόμενα με σελίδες σε ξεχωριστή σελίδα.
  4. Ακόμα πρέπει να περιλαμβάνει εισαγωγή, κύριο μέρος κι επίλογο.
  5. Μην γράφετε με μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς εκτός αν υπάρχει λόγος (Επικεφαλίδα, Τίτλος κλπ). Το μέγεθος 12 είναι ικανοποιητικό.
  6. Μην βάζετε άνω και κάτω τελεία στις επικεφαλίδες.
  7. Πριν από τα κόμματα και τις τελείες δεν αφήνουμε κενό. Αφήνουμε κενό μετά όμως!
  8. Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστος αριθμός λέξεων αλλά ούτε όριο λέξεων που δεν πρέπει να υπερβληθεί.
  9. Μία εργασία θα πρέπει να περιέχει πολλές πηγές (τουλάχιστον τρεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πηγές των εικόνων).
  10. Οι πηγές γράφονται στο τέλος της εργασίας κάτω από τον τίτλο “ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ” σε αριθμητική λίστα. Αυτό σημαίνει πως κάθε πηγή θα έχει το δικό της αριθμό ο οποίος θα φαίνεται στο κείμενο, κάθε φορά που χρησιμοποιούνται πληροφορίες από την συγκεκριμένη πηγή, σαν εκθέτης στο τέλος της πρότασης.
  11. Για να κάνετε έναν αριθμό να φαίνεται σαν εκθέτης στη Microsoft Word αρκεί να τον επιλέξετε (select) και να πατήσετε το κουμπάκι Χ2  στο Font ή Ctrl+Shift++. Στην OpenOffice πατήστε Format/Character/Position/Superscript.
  12. Οι εργασίες δεν πρέπει να περιέχουν αυτούσια κομμάτια από πηγές. Πρέπει να είναι γραμμένες με απλή γλώσσα που να αποδεικνύει ότι ο/η μαθητής/τρια κατανόησε τη βιβλιογραφία και έγραψε την εργασία με δικά του/της λόγια. Μην γράφετε λέξεις που δεν γνωρίζετε τι σημαίνουν. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που χρειάζεται να παραθέσουμε αυτούσια ένα μέρος από μια άλλη εργασία θα πρέπει αυτό το μέρος να βρίσκεται σε εισαγωγικά.
  13.  Αν η πηγή είναι ιστοσελίδα τότε γράφεται το URL της υπό τη μορφή: http://www.????????.com/????????/???????.html. Όταν πατήσει κάποιος το URL ή το αντιγράψει και το τοποθετήσει στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιεί θα πρέπει να τον μεταφέρει στην ακριβή ιστοσελίδα όπου βρίσκονται οι πληροφορίες που χρησιμοποίησε ο/η μαθητής/τρια.
  14. Μην γράψετε ως πηγή το www.google.com διότι είναι μηχανή αναζήτησης κι όχι πηγή.
  15. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το σχολικό σας βιβλίο ως πηγή.
  16. Αν η πηγή είναι βιβλίο, τότε γράφουμε το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο του βιβλίου, τον εκδοτικό οίκο, τη χρονολογία έκδοσης και τις σελίδες που χρησιμοποιήθηκαν. πχ. Νικολάου Λ., Πώς γράφουμε εργασίες, Εκδόσεις Λατσιών, 2021, σελ. 175-178.
  17. Οι εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι αριθμημένες, να έχουν λεζάντα και να σχετίζονται με το κείμενο πχ.Eikona1
  18. Όπως και το κείμενο,  έτσι και οι εικόνες θα πρέπει να έχουν πηγή η οποία να βρίσκεται στην αριθμητική λίστα της Βιβλιογραφίας.
  19. Οι εργασίες να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο loucasn@te.schools.ac.cy προς αποφυγήν σπατάλης χαρτιού και μελανιού το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ενδεικτική εργασία για να πάρετε μια ιδέα για τη δομή. Για καλύτερη ευκρίνεια κατεβάστε το αρχείο εδώ.


This entry was posted in Uncategorized, Βιολογία, Βιολογία Λυκείου, Βιολογία; Γυμνασίου; Παιδεία; Αναλυτικά. Bookmark the permalink.