ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Αντιγράφω από το www.paideia-news.comfelekkis

Δημοσιεύθηκε σε διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  καινοτόμο έρευνα στον τομέα της Γενομικής και της Βιοϊατρικής, που τα αποτελέσματα της θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση πολλές μελέτες στον τομέα της Βιολογίας και της Ιατρικής των τελευταίων χρόνων, δημοσίευσαν πρόσφατα στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports» του «Nature Publishing Group», ερευνητές από το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο του Μάνχαϊμ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο δρ. Κυριάκος Φελέκκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις αλληλοεπιδράσεις των μικρών μορίων RNA (miRNAs), τα οποία είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων, με τα γονίδια 8 διαφορετικών ειδών (κοτόπουλου, σκύλου, αγελάδας, αρουραίου, ποντικού, πίθηκου, χιμπαντζή και ανθρώπου).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στα ανθρώπινα γονίδια – σε αντίθεση με τα άλλα είδη που μελετήθηκαν – η ρύθμιση της λειτουργίας τους από τα μικρό-RNA είναι απαραίτητη και αυστηρά ελεγχόμενη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παρεκκλίσεις από αυτόν τον αυστηρό έλεγχο μπορούν να εξηγήσουν το λόγο σύμφωνα με τον οποίο κάποιες ασθένειες παρουσιάζονται στον άνθρωπο και όχι σε άλλα ζώα. Περαιτέρω μελέτη αυτού του μοριακού ελέγχου θα μπορεί να υποβοηθήσει στην κατανόηση του μηχανισμού σε μια πληθώρα ανθρώπινων ασθενειών, καθώς και στη θεραπεία τους.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το εύρημα ότι ο ποντικός, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως ως πειραματόζωο, μπορεί τελικά να μην είναι το κατάλληλο είδος για τη μελέτη των ανθρώπινων ασθενειών. Και αυτό γιατί το προφίλ της γονιδιακής του ρύθμισης είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του ανθρώπου. Σε αντίθεση, ο αρουραίος παρουσιάζεται ως το πιο κατάλληλο πειραματικό μοντέλο. «Το όλο ζήτημα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, γιατί πολλά θα μπορούσε να ανατραπούν αν επαληθευθούν τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Αυτό θα έθετε σε αμφισβήτηση πολλές μελέτες στον τομέα της Βιολογίας και της Ιατρικής», κατέληξε ο δρ. Φελέκκης.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.